maandag 6 juni 2011

Oefentocht op het Wad.

LOGBOEK van Geart zeilen met de Blazer TX33.

Op voorstel van Rob Leemans gepland een zeil oefentocht op het Wad, wat is er mooier dan het wijtse Wad met stroming en geulen en ondiepten. Waar men zonder te navigeren en voorbereiding niet verkomt.

De weersverwachting waren nou niet echt uitnodigend, vanwege de wind kracht verwachting 5 Bfr en uit schieters naar zes. Onderling heen en weer mailen wat doen we, is het verstandig om risico's te nemen? Een optie zuidelijk IJsselmeer minder heftig. Doel stelling een oefentocht op het Wad hoort ook onder minder comfortabele omstandigheden. Uitwijken naar het IJsselmeer is geen optie daar het Wad met 5 Bfr veiliger vaart dan het Knobbelige IJsselmeer onder de zelfde omstandigheden.

Zaterdag 4 Juni 09.00 trossen los na teambespreking 4 á 5 Bfr zonnetje er bij 09.35 in de sluis. Ruim op tij voor het hoog water rond 11.40,het zuidoost rak was goed te bezeilen. Vlieland werd het doel, en af en toe melding het zwaard komt omhoog en een zandspoor. Klaar om te wenden en een andere koers, om het diepe water weer op te zoeken. En Gerard meente nu kunnen we recht de Noordzee op steken, staar staan enkele staken wat betekend dat? Dat was de richel onder Vlieland weer een stuk opsteken.
De Blazer heeft geen wieltjes dat we er over heen rijden.
Rond 15.00 uur vast gemaakt op Vlieland er was nog plek maar niet lang meer. En op het terrasje nagenieten van een drankje en later eten.

De andere morgen negen uur weer vertrokken en nu door het Franse gaatje weer onder de zelfde omstandig heden verwachting 5 á 6 Bfr Noord Oost. Het reven ging niet volgens het boekje er moest geïmproviseerd worden toch weer wat geleerd. Bakstag wind ruim zeven tot 8 knopen over de grond, met één rif gestoken het was werken aan het helhout. Boven de Friese kust hangt een grijze en druilige lucht we naderen een regengebied bleek later.
De pakken aan trekken en afwachten hoe het weer zich gedraagd. Rond 14.00 naderen we Korwerderzand er zijn meer die wllen schutten. En een beurt over moeten slaan, vol is vol. Op dek alles een beetje opruimen zo goed als dit gaat met natte zeilen. Thuis frond in ligten van onze aanstaande aankomst. Aanleggen in Makkum en het oefenweekend is verleden tijd.
Op naar het volgende Weekend 16 juni tot en met 19 juni de Botterrace te Den Helder. Bemanning Rob Leemans, Gerard Janssen, Feike Dijkstra en Geert Dijkstra.

Geen opmerkingen: