maandag 6 september 2010

Sail Amsterdam

Logboek van Geart zeilen met de Blazer.

Verslag Geert: De tocht richting Enkhuizen ging redelijk snel over naar veel regen en wind. Tijdens de buien 5 รก 6 Bfr ging het er heftig aan toe. Gerard tussentijds enkele keren de positie op de kaart aflezen waar we precies zaten. Toch wel handig GPS aan boord te hebben. De GPS gaf met pieken aan van ruim 7 knopen, in de buurt van de NH kust waar we meer zuidelijk stuurden (halve wind) tegen de 8 knopen. Gerard vroeg nog of Enkhuizen als uitpunt voor deze dag niet beter was.
Door deze vraag heb ik voorgesteld in Enkhuizen een pitstop te houden, met andere woorden even aanleggen en even opwarmen koffie drinken ed, in middels was het 14.00 uur.

Na ruim een uur hebben we het eerste rif gestoken in het grootzeil, er moet nu meer aan de wind worden gezeild. Door de sluis ging vlot, de wind was wat afgenomen en gevoelsmatig ging het als een slakke gang. Maar meer op het ruime Markermeer stond er toch wel stormachtige wind.
Edam was voor mij een onbekende kust, maar Gerard en vooral Wim waren daar meer bekend. We hadden het witte paart (Marken) in het vizier gelijk aan onze koers. Maar nu nam de wind af, en we moesten nog heel stuk opkruisen. Het rif er uit, Edam ligt te ver om de rest op de motor te doen. Voor donker waren we in Edam ongeveer 20.15 uur, wel smal hier had een hele andere voorstelling van Edam.
Een reactie posten