dinsdag 10 augustus 2010

Blazer avondturen op het Wad

Logboek van Geart zeilen met de Blazer.

Makkum-WestTerschelling 6-8 augustus 2010

Opvarenden: Rob Leemans schipper en maten Gerard, Geert, Marti en dolly.
Dit weekend is een opgezetplan om als bemanning vertrouwt te raken met het Wad en de route naar Terschelling. Vrijdag avond de trossen los om 19.00 uur prima weer weinig wind, eerst nog even gasolie tanken. Een vlakke zee droogvallen bij het zuidoostrak na 3 uur HW. Anker uit en afwachten maar onder een genot van een wijntje en hapjes en genieten van de rust en de stilte. Tegen half 12 (middernacht) lag de Blazer bijna droog 10 cm water. Nu de ladder, speciaal hier voor meegenomen, overboord en rondjes lopen om de Blazer. Met blote voeten of met laarsen, en het anker zien waar het ligt. Zo stil en rustig het toen was, werd het anders als de Blazer weer los kwam. Door een opkomende wind 4 Bfr was het gedaan met onze nachtrust. Wegens de golfslag en het slingeren en knappen en kraken van de mast tot gevolg.

De ander morgen afgesproken om half 7 ieder uit de kooi daar niemand nog een oog dicht deed, opbreken en het anker lichten wat niet echt vlotten wouw. In deze consternatie gaan er dan ook meerdere dingen mis, en dat op de nuchtere maag. Onze bijboot ging op eigen kracht zonder gehinderd te worden met een lijn er van door, en verspeelden we ook de anker bol nog. Tja dan heb je ook alles wat er niet goed gaat. Na alle verloren atributen weer opgevist te hebben zonder weer vast te geraken, zeilend op naar Terschelling met zuidelijke wind 4 à 5 Bfr. Met een ruime bakstag wind in de zeilen, wel een druilig en grijze lucht ging het voortvarend. In vier uren goed te bezeilen varen we de haven binnen, per Marifoon gevraagd om een ligplaats, die ons dan ook vlot werd aan geboden. Een mooie plek aan de kade prezies op maat. Door de vele regen die dag zijn we genoodzaakt droge plekken op te zoeken zoals een strandpaviljoen voor een luns. Daarna hebben we met enige slaap de vermoeide spieren rust kunnen geven. Verder hebben we nog veel bekijks gehad, de plaatselijke courant in gezeind door Rob voor stukje in de krant wegens het bezoek van de Blazer aan Terschelling.


De volgende morgen na een stevige maaltijd en koffie/thee vertokken kwart voor 10, en op aanwijzing van Joep een alternatieve route gevolgd wat wel anderhalf uur tijd winst gaf. Na eenmaal goed op koers richting Harlingen de kluiver bij gezet, wat ons toch ondanks stroom tegen op de GPS een 2.7 tot 3.1 knopen gaf over de grond. Zoals gister ook nu goed te bezeilen, zelfs na Harlingen stroom mee. En we hebben met deze tocht meer ervaring gekregen met het zeilen met de kluiver. We zijn het er met elkaar over eens dat het grote anker (dreg) vervangen moet worden door het de kleinere dreg, die voldoet ook goed. Alleen zoals het nu gaat lopen we enige schade op aan de kop van de Blazer. En er moet een stevige lijn aan de kop van het anker aan een ankerbol, zodat we het anker gemakkelijker uit bodem kunnen trekken, waardoor de anker tros makkelijk aan boord kan worden getrokken over de stevenrol.
Een mooiweekend die een vervolg diend te hebben, mogelijk plannen maken via het Friesehart, wie weet gaat het nog wat worden.

Geen opmerkingen: