woensdag 30 juni 2010

Weekend Botterwedstrijd Den Helder

Logboek van Geart zeilen met de Blazer.

Donderdag morgen 10 Juni 08.00 uur vertrokken naar Den Helder via Kornwerderzand. Het was wat druilig weer en niet zoveel wind, maar toen we op het Wad kwamen nam de wind toch weer wat aan uit N.N.W. Na 10.00 uur na enkele redelijke buien werd het droog, via de Doove Balg en de Texelstroom op naar Den Helder. Om 13.00 uur melden we ons aan bij de Zeedoksluis voor schutte naar de Oude Rijkswerf Willemsoord.

De volgende dag de Botterwedstrijd hier volgt het verslag van Harry de Leeuw:

Vrijdag 11 juni was de botterwedstrijd georganiseerd door de Stichting Botterwedstrijd Den Helder met veel inbreng van de Ransdorp 28.
Om 10.00 uur ´s morgens werden de gasten ontvangen en daarna doorgestuurd naar hun toegewezen schip. Hiervoor hadden de bemanningen reeds kunnen genieten van een uitstekend ontbijt en waren de spullen voor de lunch meegenomen aan boord.
De TX33 werd deze dag bemand door schipper Geert en maten Gerard en Harry en (gast)maat Lex van de RD28. Om 10.30 uur kwamen de gasten van Hotel Restaurant Lands End aan boord, een groep van 10 personen. Na een enthousiast welkomstwoord van Harry zijn we door de Zeedoksluis naar buiten gegaan om aan de wedstrijd te kunnen beginnen. De condities waren verre van ideaal. Slecht zicht en geen wind. De oorspronkelijke baan werd veranderd naar een “up-/downwind” baan voor de dijk van Den Helder. Na een aantal keren oefenen met overstag gaan en gijpen “stond” de ploeg en waren we klaar voor de start om 13.00 uur. Gelukkig begon ook de wind iets aan te wakkeren zodat er ook echt gezeild kon worden.
Na de start maakten we een slag richting Texel. Een gouden greep zodat we als 2e de bovenwindse boei konden ronden. In het voor de windse rak moesten we helaas toezien hoe de schepen met kluiver aan ons voorbij kwamen. Uiteindelijk kwamen we toch als 5e bij de benedenwindse boei. Daarna moesten we opnieuw door de startlijn om een volgend rondje te maken. Harry vergat dat we door de startlijn moesten waarbij we de boei aan de verkeerde kant voorbij gingen. Dus omkeren, terug naar de startlijn, weer omkeren en de boei aan de juiste kant passeren. Dit ging goed mede door de tomeloze inzet van onze crew. Niet te vergeten dat al sinds het 1e rak Nynke, een van de dames van onze gasten, met zeer veel plezier aan het roer stond en het erg goed deed. En zo werd de misser van Harry weer gecompenseerd. Het leukste vond Nijnke in het voor de windse rak een schip dat voor haar voer de wind uit de zeilen te nemen zodat we die voorbij konden gaan. Daarnaast was bij iedere manoeuvre het gehele Lands End team in aktie om de blazer zo hard mogelijk te laten gaan. En dit onder barre omstandigheden, want na de start was er wind gekomen maar ook veel regenwater zodat iedereen aan boord halverwege al drijfnat was. Mááár de spirit bleef hoog. Na een prima 2e ronde en uiteindelijk nog een derde ronde finishte de RX 33 als 11e. Een prima prestatie van de TX 33, vooral van haar gastbemanning die zijn best bleef doen. Met bikkels als Dick Duijs die actief aan dek blijven zwoegen, door en door nat van de regen en blauw van de kou en ´s avonds na het eten pas weer warm zijn, is het fijn zeilen. Waarbij ik natuurlijk niemand van de overige harde werkers te kort wil doen. Dus hierbij: Sylvia van Deventer, Nynke Oor, René Brouwer, Jack Vink, Miranda Boel, Dick Duijs, Lina Brian, Rob Boel, Karin Bijl en Nicolette v. Bergenhenegouwen hartstikke bedankt namens de gehele bemanning van de blazer TX33.
Na de wedstrijd door de sluis en bruggen terug naar de aanlegsteiger. Toen had ook onze gastbemanning van Lands End het ¨eind in de bek¨ en ging zo snel mogelijk naar huis voor droge kleren en warmte. ´S avonds was er in gebouw 66 op Willemsoord nog een prima verzorgde captainsdinner voor de gasten en bemanningen waarna ieder zijn eigen weg ging. Leuk was het om hierna een belletje te krijgen van onze gasten om in het Stadscafé nog een borreltje te komen drinken wat we met veel plezier hebben gedaan. Uiteindelijk om een uur of 11 ´s avonds was iedereen weer warm, niet Dick?, en enthousiast om volgend jaar wederom met de blazer TX33 mee te doen aan deze botterwedstrijd.

De volgende dag stond er een stevige 5 Bfr maar droog en zonnig, er waren nog enkele gasten van gister die wilden nog een herkansing, dus een kompleet ander weer type. En daar hebben ze dan ook van kunnen genieten, kort maar krachtig. De tijden om te schutten bij de Zeedoksluis waren van 13.00 – 15.00 uur, toch knap om drie keer te schutten en gasten weer af te zetten. En na 15.15 uur koers gezet naar Den Oever gezet stroom mee en wind in de rug GPS gaf aan 7.8 knopen over de grond.
De andere morgen is Feike mijn zoon opgestapt voor het laatste traject naar Makkum via het IJsselmeer. Maar de wind liet deze keer kompleet af weten, dat werd helaas motoren. In de middag weer afgemeerd in Makkum en klaar leggen voor het volgende avontuur!

Geen opmerkingen: